Cene gál István

Cene gál IstvánCene gál eddigi munkásságát áttekintve először kicsit tanácstalan az ember, hiszen megtalálhatja AZT és ANNAK az ellenkezőjét is, a KEZDETET, a VÉGET is, és időzhet a közbeesőben. A tanácstalanság fátyla egyetlen szempillantás alatt fellebben, amikor rájövünk, hogy Ő egy UTAZÓ!

Utazó térben, időben, korokban, múltban és jövőben, világtájak között, bolygók között, az időben, a holttá merevedett pillanatban, a cikkanó mozgástól rezgő mindenségben, a cseppkővé merevedett mosolyok között. UTAZÓ, aki lát, ahogy mi nem láthatunk, aki érzést láttat, ahogy mi nem tudunk, aki ott van mindenhol és mégsem leljük, aki talán éppen a mi szemünkkel ragadja meg a születő gyönyört, aki az időtlen tapasztalat átlényegülésének egyetlen pillanatát kapja el az elröppenő élet és az új születés közöttit, a ráncos szemhéjon áttetszőn.

Ez hát Cene gál! Eszmél az ember és érthető lesz a Szahara homokja, a Fény és Árnyék, a szépség és a pillangó légiessége. Itt egyesül a forma, az alak és az alaktalan, a pillanat és az időtlen. Az ember, aki a homokos, nagy síkra ér és okos fejével biccent, az ember, az „ím nagy Isten tekints le és pirulj”, egészen a fekete zongoráig, melyben ott zeng a mindenség harmóniája.

Művészete költészet és anyag, fény-árny világ, megrebbenő gondolatillanás, hökkenő eszmélet, ami előtt a mantrán nőtt szerzetes értő mosolyának fénye fut át, a velőig ható élmény. Felesleges izmusok között rágódón fejtegetni, csak egyszerűen bele kell veszni a pillanatnyi élménybe, amit Cene gál kínál. Beleveszni, hagyni, hogy ránkboruljon, átöleljen, velőig átitasson az élmény és várni, amikor a gerincborzongató érintés felismeréssé formálódva nyitott tenyerünkbe helyezi, óvatos mozdulattal, a mindent megértést.

Cene gál az UTAZÓ közöttünk is jár, megosztja velünk, kínálja nekünk az élménymegértést, a gondolatzenét, a mindenségharmóniát. Fogadjuk nyílt szívvel!

Bedegi Győző

Cene gál István
Cene gál István 1969-ben született Salgótarjánban. Rajz tanulmányokat Iványi Ödön majd Földi Péter irányítása alatt folytatott.
Művészettörténetet hallgatott Dr. Végvári Lajos professzornál a Miskolci Bölcsész Egyesületben. Diplomáját a DOTE EÜ Főiskolai Karán szerezte.
Tagja a Magyar Festők Társaságának.
2009-ben Nógrád Megyei Prima díjas lett képzőművészet kategóriában.
2015-ben „European Art Star” díjat kapott Brüsszelben.

Több mint negyven egyéni kiállítása volt országszerte.

Többek között:
Salgótarján – JAMK (1993), Miskolc – Rónai Sándor Műv. Ház (1993), Budapest – Angelica Galéria (1994), Den-Haag Hollandia – Planpraktijk (1995), Tatabánya – Közművelődés Háza (1996), Szentendre – Provincia Hotel Galéria (1998), Debrecen – Kortárs Galéria (1999), Budapest – Vízőntő Pince Klub (1999), Budapest – Vízőntő Pince Klub (2000), Salgótarján – JAMK Üvegcsarnok (2001), Szolnok – Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár (2001), Győr – Horváth Galéria (2001), Mosonmagyaróvár – Magyar Galéria (2001), Debrecen – Csokonai Színház (2002), Salgótarján – Balassi Bálint Megyei Könyvtár – Bóna Kovács Galéria (2004), Debrecen – Kortárs Galéria (2004), SzeptEmberFeszt – Cered (2004), The Art of Meeting – Hága, Hollandia (2005), Balassagyarmat – Madách Imre Városi Könyvtár (2007), Budapest – Visnyei Galéria (2008), Eger – Hotel Eger Park Galéria (2010), Salgótarján – JAMK (2010), Budapest – Neves Kortárs Galéria (2011), Art Revolution Taipei – Tajvan (2012), Art Revolution Taipei – Tajvan (2013), Eger – Agria Park Galéria (2013), Art Revolution Taipei – Tajvan (2014), Szöul – Dél Korea Korean-Hungarian Bridge (2014), Budapest – Kazi Art Gallery (2014), Brüsszel, Belgium – Európai Parlament, International Union of Artists for Peace (2015)

Elérhetőség:
H-3123 Cered, Petőfi út 27.

Tel: (32) 406-298, Mobil: (20) 806-9666

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Kövess a Facebookon

Események

Reális realitás - Cene gál István, Duhaj Péter, Gulyás László közös kiállítása

Reális realitás - Cene gál István, Duhaj Péter, Gulyás László közös kiállítása a Kőrösi Galériában ...

2016-11-30

In memoriam

Sándorfi IstvánSándorfi István
Először jártam Párizsban. Kezemben egy üzenet, mely e-mailben érkezett tőle: „Ha Párizsban jársz, hívj fel!”

© 2015 Cene gál Art Gallery. All Rights Reserved!